Tagok

Tagok
Dobos Elvira - szintetizátor

Dobos Dorina - szintetizátor

Ruszák Miklós - gitár / ének
ATHALAY - Minden jog fenntartva. Üzemeltető: Blogger.

Csapi Patrik - bass

Csurmann Ferenc - gitár

Search

Athalay - átejtve - heavymetal.hu

Athalay - Átejtve
2007-12-15 - necroticus


Zajlik az élet a pécsi Athalay háza táján. Azon kívül, hogy Rájuk talált egy olasz kiadó, és új albummmal készülnek előrukkolni, jelenleg a legfontosabb történés, hogy elvileg Ők képviselték volna hazánkat az osztrák Metalfest-en. Nos, hiába az első helyre jogosító rengeteg szavazat, mégsem így lett... Elvira, Dorina, Miklós, Imi és Feri meséltek erről az igazságtalanságról, valamint ennél sokkal vidámabb és pozitívabb dolgokról.


Sziasztok! Mindenekelőtt hadd kérdezzem meg, hogy a tavaszi autóbalesetet követően végül mindenki redbe jött-e? 
Dorina: Szia!!! Köszi szépen az érdeklődést! Szerencsére a hegek beforrtak, nem történt komoly bajunk, viszont lelkileg nyomot hagyott bennünk az eset. Azóta is, amikor utazunk, mindenki feszülten figyeli az utat, és igyekszünk minél nagyobb járművel közlekedni. Az ad egy kis biztonságérzetet. 

Meséljetek kicsit a bandáról: mikor alakultatok, mi volt az oka az állandó tagcseréknek? 
Elvira: A második évezred első napjaiban alakultunk, és nagy lendülettel neki is fogtunk a számok gyártásának, de aztán hamar kiderült, hogy nagyon különböző egyéniségeket hozott össze a sors. Nehéz volt olyan csapatot összehozni, ami minden szempontból a megfelelő emberekből áll. Bele is telt néhány évbe!:) A mostani felállás 2005 júniusában, Dorina csatlakozásával vált teljessé, és ettől kezdve tudtunk igazán komolyan nekiállni a munkának. Ekkor készítettük el első nagylemezünket, aminek kiadót is sikerült találni, és azóta rendszeresen koncertezünk. 

Az anyagokat dobprogrammal veszitek fel. Nem tervezitek, hogy bevesztek egy dobost? 
Feri: Nem, nekünk nagyon bejött ez a megoldás. Nagy lehetőségek rejlenek benne, amiket igyekszünk minél jobban kihasználni, és nem az élő dobhangzást utánozni. Egy élő dobossal talán már nem is lennénk elégedettek.:) Egyébként amikor az ex-dobosunk külföldre ment dolgozni, egy ideig kerestük az utánpótlást, de nem találtunk helyette megfelelő embert. Az utóbbi időben több jelentkező is akadt, de most már semmiképp sem akarunk váltani. 

Mostanában inkább külföld felé nyittok, ennek mi az oka? 
Imi: Talán az, hogy itthon kevesebb a lehetőség. Igazából nem is terveztünk külföld felé nyitást, egyszerűen csak így alakult. Valószínűleg külföldön nagyobb a befogadóközönsége ennek a kicsit nehezen kategorizálható zenének. 

A kiadótok, a Cimitero Records szintén külföldi, mesélnétek erről egy kicsit? Hogy találtak Rátok, Ti hogy találtatok rájuk, elégedettek vagytok-e, satöbbi.? 
Imi: Minden a myspace oldalunkkal kezdődött, amit tavaly októberben készítettünk el. Ezen keresztül próbáltunk bekapcsolódni a világ zenei vérkeringésébe, és persze nézegettük a kiadókat, mivel épp akkoriban készült el a lemezünk. A Cimitero Records egy milánói székhelyű kiadó, és elsősorban azért figyeltünk fel rájuk, mert nagyon tetszettek azok a zenekarok, amikkel foglalkoztak: az Elisya, a Lustnotesés a Threnodial zenéje például különösen megfogott. Úgy éreztük, hogy mi pont beleillenénk a repertoárjukba. Szerencsére ezt ők is így gondolták, és idén július 1-én aláírtuk a lemezszerződést. Ez egyelőre csak olaszországi kiadásra vonatkozik, de kérték, hogy említsük meg, hogy Magyarország felé is szeretnének terjeszkedni a közeljövőben. Tulajdonképpen elégedettek vagyunk velük, bár a munkatempójuk kicsit kényelmes.:) 

Mikorra várható a következő Athalay korong? 
Elvira: Épp azon dolgozunk! A Hold Hangstúdióban készülnek a felvételek, és szerintem egy-két héten belül hallható lesz belőle néhány dal a myspace oldalon. A lemez címe ...És Eljön Újra Az Éj lesz, és a korábbinál sokkal jobb hangzással fog megszólalni, ezért bonusként rátesszük egyik régebbi kedvenc dalunkat, azIsmeretlen Gyönyör-t is, ami az első albumon is szerepelt. 

Az előző lemez, az A Tiltott Gyümölcsre Éhezve nekem személy szerint nagyon bejött. Milyenek voltak a visszajelzések vele kapcsolatban? Mennyire sikerült jól a lemez terjesztése szélesebb körben? 
Feri: Eddig nagyon pozitívak voltak a visszajelzések, aminek nagyon örülünk. Pár kedves szó egy koncert után, vagy egy dicsérő, bíztató levél mindig megerősít, hogy érdemes volt megcsinálni. A terjesztést Magyarországon még más módon nem sikerült megoldanunk, csak tőlünk lehet beszerezni, és internetről lehet letölteni pár számot. Az összeset is szívesen feltennénk, de annak a kiadónk nem nagyon örülne.:) 

Azt olvastam, hogy a kiadótoknak köszönhetően már külföldön is kapható a lemez. Kaptatok visszajelzést esetleg olyan nem magyar arcoktól, akik meghallgatták a CD-t? 
Miklós: Igen, nagyon sok visszajelzés érkezik külföldről a lemezzel kapcsolatban. A legjobban annak örülünk, hogy a spanyol Dark Moon Radio rendszeresen játssza néhány dalunkat, és a szintén spanyol Stormblast Metal Magazine interjút készít velünk, így olyan zenekarok mellett szerepelhetünk, mint Dimmu Borgir, Moonspell, Vader, Agathodaimon, amik nagy kedvenceink. Ezeket Eva Martineznek köszönhetjük, aki az Athalay spanyolországi promócióját intézi. 

Nagyon jól szerepeltetek azon a szavazáson, amellyel a bécsi Metalfest-re lehetett bejutni, ám egyelőre úgy tűnik, mégsem Ti játszotok többek között a Six Feet Under és a Belphegor előtt. Mi ennek az oka? 
Elvira: Hát igen, ez érdekes történet. Először nem is számítottunk rá, hogy a külföldi mezőnyben labdába rúghatunk, de azért úgy gondoltuk, hogy miért ne próbálnánk meg? Miután jelentkeztünk, és elfogadták a jelentkezésünket, pár napon belül már az első helyen álltunk a szavazásban, és a verseny végéig meg is tartottuk a vezető pozíciót. Gondolhatod, mekkora volt a meglepetésünk, amikor ezek után bejelentették a szervezők, hogy a helyi, bécsi banda kapja a fellépési lehetőséget!!! Magyarázatot azóta sem adtak a történtekre, bár nem nehéz kitalálni... Ennyit a fair versenyről, meg a nagy lehetőségről.:( Ja, és egyébként ugyanez a szervező cég most egy újabb szavazást hirdetett Paganfest néven. Sok sikert minden jelentkezőnek... 

Egyéb koncertek is tervbe vannak véve a közeljövőben? Hol lehet Titeket elcsípni? 
Miklós: A következő hónapokban több városban is fogunk játszani, többek között Budapesten, Szegeden, Komlón, Pécsett és Nagykanizsán. Tervben van Dunaújváros is, de ez még nem biztos. Ezeken a koncerteken az Athame, aTeurgia és a Toscrew társaságában lehet majd látni minket, amik mind nagyon jó barátaink, és a zenéjük is nagyon tetszik nekünk. Jó csapat vagyunk együtt!:) És persze szívesen vesszük a további meghívásokat! 

Ahogy tudom, Nálatok a közös zenélésen kívül a tagok között egyéb kapcsolat is van, gondolok itt arra, hogy Elvira és Dorina testvérek, és ha jól emlékszem, párkapcsolatok is kialakultak. Soha nem jelent problémát a közös munka? 
Elvira: Jók az informátoraid!:) Miklós-sal már három éve egy pár vagyunk, de ez egyáltalán nem gátol a közös munkában. Néha előfordul, hogy Doriná-val, vagyMiklós-sal összekapunk valamin, de azt hiszem, ez természetes. 

Dorina: Jól kijövünk egymással, és szerencsére a zenekar jövőjével kapcsolatban is egyetértünk, így maximum az jelenthet gondot, hogy ki melyik oldalon álljon a színpadon.:)

Elvira és Dorina, a Rólatok megjelent képeken mindig gyönyörű ruhákban vagytok lefotózva. Szoktatok modellkedni? 
Dorina: Igen, pár alkalommal bemutattuk egy pécsi divattervező esküvői és estélyi ruha kollekcióját, a fotók akkor készültek. Néhány közülük esküvői magazinokban is megjelent. 

Amikor épp nem zenéltek, akkor dolgoztok, vagy tanultok? 
Miklós: Ezt is, azt is, leginkább mindkettőt. Feri most végez a jogi egyetemen, Elvira irodalomtudomány és esztétika szakon, Dorina jövőre kap szociálpolitikus diplomát, én pedig idegenforgalmi szakmenedzser leszek, ha minden jól megy, szintén idén. Imi a rangidős, ő már évek óta dolgozik. 

Mik a terveitek az elkövetkezendő hónapokra? 
Feri: Először is befejezzük a lemezt, aztán gondolom annak a promóciójával leszünk elfoglalva. Terveink között szerepel egy video clip készítése is a lemez egyik dalához.

Imi: Vannak még más dolgok is kialakulóban, de erről most babonából nem akarunk többet elárulni.:) 
Elvira: Mi is köszönjük szépen a lehetőséget! Még pár szót szeretnék mondani azoknak, akik szavaztak ránk, hogy játszhassunk a Metalfesten. Annak ellenére, hogy nem kaptuk meg a koncertlehetőséget, nagyon-nagyon sokat jelent nekünk, hogy az első helyre juttattatok minket, és tudjuk, hogy ezt csakis Nektek köszönhetjük, ezért most szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani!!! Köszönjük! Sziasztok! 



Az első Athalay lemezről itt írtunk. 
Belehallgatáshoz pedig itt a myspace oldaluk.